MIS ON MOOD?

Küsisin oma sõbrannalt, mida tähendab tema jaoks mood. Sain vastuseks, et need on riided, mida tänapäeva inimesed kannavad. See ei ole vale, kuid pean seda kõige igavamaks seletuseks, mida sõnale ‘mood’ omistada saab. Tõsi see – enamiku inimeste jaoks ongi rõivad pelgalt tarbeesemed, kuid tegelikult on moemaailmal palju tahke nii isiklikus kui ka ühiskondlikus võtmes.
Mood on visuaalne keel. Inimene saab ennast väljendada sõnade, tegude või emotsioonidega, kuid see on teisejärguline. Väga oluline on esmamulje, mis kujuneb kõigest sekunditega, kuid määrab suuresti edasise hoiaku inimese suhtes. Enne kui inimene saab sõnad suust, on välimus juba teatud eelaimduse tekitanud. Seepärast on oluline rääkida näiteks riietuse kaudu midagi iseenda kohta.
Jõuame selleni, et mood annab isikliku väljendusvabaduse. See on justkui võimalus olla ükskõik, kes sa tahad olla, avastades seeläbi iseennast veel rohkem. Seeläbi saab defineerida oma isiksust ja jagada maailmavaadet – nii nagu mõned inimesed luuletavad või teised muusikat kirjutavad. Erilised, või oleks õigem öelda eristuvad kehakatted rõhutavad isikupärasust ning vähendavad maailma üksluisust. Kui kõik inimesed kannaksid samasuguseid rõivad, mis nn kardashiani-ühiskonnas praegu toimubki, oleks keskkond ütlematagi igav.
Vähem tähtis ei ole asjaolu, et disaineri silmis on mood ka loominguvabadus. Võimalus kasutada oma loovust ja fantaasiat. Mood ei sea piire – värskendav on kasutada ebatavalisi materjale, lõikeid või tegumoode, arendamaks oma kujutlusvõimet ning rikastamaks teiste loovat mõtlemist.
Samuti on moel sama eesmärk, mis kunstil – peegeldada ühiskonda ning seeläbi rõhuda murekohtadele, mis omakorda viib sammukese lähemale olukorra paranemisele. Paljud eetilised moekunstnikud kasutavad oma disainis tehaste kangaülejääke või taaskasutust, et vähendada masstoodangu kahjulikku mõju keskkonnale.
Ajaloost on teada, et moemaailma arenemisega said naised vabama, mugavama ning meeldivama riietuse, mis täitis nende vajadusi paremini. Paljud brändid mõtlevad erineva kehakuju ning suurusega inimestele, luues tooteid, mis on praktilised ning annavad juurde inimese enesekindlusele. See teeb moest väga olulise osa igapäevaelust.
Arutle natuke nende aspektide üle ning mõtesta mood enda jaoks uuesti. Pea meelest, et mood ei sea piire, see on vabadus väljendada, luua ning muutuda.
xoxo

If you found it educating, inspiring or motivating, you can share it with your friends:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *